belgen-houden-van-hun-spaarvarken.jpg

juli 2016

Belgen houden nog altijd van hun spaarvarken

Voor de meeste Belgen is een comfortabele oude dag het voornaamste financiële doel. Daarbij geniet vastgoed nog steeds van een goede reputatie. Bijna de helft (46%) van de Belgen ziet vastgoed als de voornaamste investering voor het pensioen.

Spaarboekje blijft populair

Een pak Belgen rekent voor zijn pensionering ook op de inkomsten uit spaarboekjes en termijnrekeningen. Bij de ondervraagde Belgen die erin slagen een vermogen op te bouwen, belandt gemiddeld zowat 70 procent van het spaargeld op een spaarboekje of een termijnrekening. Enkel de respondenten in Nederland zijn nog risicoschuwer. Omdat de Belg gemiddeld rijker is dan zijn bovenbuur, gaat het om een groter absoluut bedrag dan bij de doorsnee Nederlander.

Zekerheid over sociale zekerheid?

Uit het onderzoek blijkt verder dat Belgen zich vooral druk maken over de stijgende levensduurte (57%) en een hogere belastingdruk (46%). De Belgische welvaartsstaat ten spijt maakt de Belg zich ook zorgen over de ziektekosten (44%). Toch steeg het geloof in de sociale zekerheid sinds de jongste bevraging twee jaar geleden. “De zorgen over de sociale zekerheid zijn afgenomen ten opzichte van 2014, toen het pensioendebat volop woedde,” zegt Charles Symons, directeur iShares Belgium and Luxemburg bij BlackRock.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak