De ene bank is de andere niet

dec 2016

Bij hun ontstaan hadden banken slechts twee functies: het geld van hun klanten veilig bewaren en krediet verlenen aan personen, bedrijven en overheden. Ondertussen hebben banken heel wat nieuwe activiteiten ontwikkeld. We kunnen hen grofweg indelen in banken voor particulieren en banken ten dienste van de economie.

Banken voor particulieren

Consumentenbanken bieden particulieren betalingsverkeer, sparen en kredietverstrekking aan. Dat kan via een lopende rekening of een spaarrekening. Consumentenbanken helpen hun klanten ook bij het beheer van hun financiën en kunnen hen specifieke financiële producten aanbieden.

Online banken bieden in grote lijnen hetzelfde aan als consumentenbanken, alleen verloopt alles via het internet. Ze zijn meestal goedkoper.

De private bank is een bank voor vermogenden. Bij de meeste van deze banken kan er pas een rekening geopend worden wanneer er een minimumbedrag (vaak vanaf 100.000 euro) wordt gestort.

Banken ten dienste van de economie

De zakenbanken, ofwel investeringsbanken, voeren voor bedrijven de plaatsing van aandelen en obligaties op een effectenbeurs uit. Ze spelen ook een actieve rol in het fuseren en in het opsplitsen van bedrijven.

Ondernemersbanken zijn opgezet voor en door ondernemers. Ze laten ondernemers toe om vanuit eigen middelen en uit middelen van mede-ondernemers andere KMO’s te financieren.

Centrale banken kunnen omschreven worden als banken voor banken. Het gaat om instellingen zoals de Europese Centrale Bank (ECB) of de Federal Reserve (FED), de centrale bank van de Verenigde Staten, die een invloed hebben op de mondiale economie. Centrale banken zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van het monetair beleid van het betreffende land (of landen), het bevorderen van de prijsstabiliteit (beheersen van inflatie), het bevorderen van het betalingsverkeer, het in circulatie brengen van bankbiljetten, het bestrijden van falsificaties en het toezicht op financiële instellingen.

Andere soorten banken

Een coöperatieve bank is in handen van haar leden die op hetzelfde moment dus eigenaar en klant van de bank kunnen zijn. Coöperatieve banken hebben geen aandeelhouders. Ze bieden hun leden een breed scala van bancaire en financiële diensten.

Een offshorebank tenslotte is een bank die kantoor houdt op een plek waar de belastingdruk en/of de regeldruk het laagst is. Bekende plaatsen waar dit type banken gevestigd is, zijn Zwitserland, de Canarische eilanden en de Kaaimaneilanden.

 

Deel dit artikel

Contacteer mij!

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak