Het is een goed idee om uw wekelijkse uitgaven bij te houden in een huishoudboekje. Dat vergt enige discipline, maar het laat u toe om een gedetailleerd zicht te krijgen op uw inkomsten en uitgaven. Op die manier komt u te weten op welke posten u kunt besparen, vaak zonder te moeten inboeten op uw levenskwaliteit.
Zo’n huishoudboekje kunt u best opdelen in uitgaven en inkomsten die u per maand bijhoudt. In Excel kunt u een tabel opmaken die dan de totalen maakt voor het hele jaar. Wie Excel niet kent, kan hier meer uitleg vinden.
De uitgaven omvatten volgende onderdelen:
Dagelijks leven: boodschappen, kleding, schoonmaak, opleidingen, kapper, rookwaren, dierenvoeding, cosmetica, parfum.
Vervoer: autolening, brandstof, openbaar vervoer, herstellingen & onderhoud, fietsonkosten.
Abonnementen: telefoon, gsm/smartphone, televisie, internet.
Huis: hypotheek, huur, elektriciteit, gas of aardolie, huishoudtoestellen, tuinonderhoud, inrichting.
Kinderen: crèche, school, babysit, lesmateriaal, speelgoed.
Ontspanning: CD’s, DVD’s, boeken, games, apps, downloads, restaurant, bioscoop, concerten, festivals, culturele activiteiten, sport, hobby’s, uitstapjes, cadeaus.
Vakanties: tickets, transport, brandstof, wegentol, hotel, reisbureau.
Verplichtingen: leningen, alimentatiegeld.
Medische uitgaven: dokter, kiné, verpleging, ziekenhuis, tandarts.
Er zijn ook uitgaven die maar één keer per jaar voorkomen. Die deelt u dan door 12 en vult u per maand in. Het gaat om verzekeringen (auto, brand, huis, diefstal, leven, hospitalisatie), water, ziekenfonds, rijtaksen, abonnementen op kranten en/of tijdschriften, lidmaatschap sport- en/of hobbyclub, persoonsbelasting, onroerende voorheffing, gemeentebelasting, provinciebelasting en renovatie aan het huis.
Met de inkomsten doet u net hetzelfde. Per maand vult u in hoeveel u hebt ontvangen aan loon-wedde, pensioen, kinderbijslag, werkloosheidsuitkering, invaliditeitsuitkering, ziekte-uitkering, intresten, terugbetaling van medische kosten en giften.