Een huishoudboekje voor al uw uitgaven

sep 2016

Het is een goed idee om uw wekelijkse uitgaven bij te houden in een huishoudboekje. Dat vergt enige discipline, maar het laat u toe om een gedetailleerd zicht te krijgen op uw inkomsten en uitgaven. Op die manier komt u te weten op welke posten u kunt besparen, vaak zonder te moeten inboeten op uw levenskwaliteit.

Zo’n huishoudboekje kunt u best opdelen in uitgaven en inkomsten die u per maand bijhoudt. In Excel kunt u een tabel opmaken die dan de totalen maakt voor het hele jaar. Wie Excel niet kent, kan hier meer uitleg vinden.

Uitgaven

De uitgaven omvatten volgende onderdelen:

Dagelijks leven: boodschappen, kleding, schoonmaak, opleidingen, kapper, rookwaren, dierenvoeding, cosmetica, parfum.
Vervoer: autolening, brandstof, openbaar vervoer, herstellingen & onderhoud, fietsonkosten.
Abonnementen: telefoon, gsm/smartphone, televisie, internet.
Huis: hypotheek, huur, elektriciteit, gas of aardolie, huishoudtoestellen, tuinonderhoud, inrichting.
Kinderen: crèche, school, babysit, lesmateriaal, speelgoed.
Ontspanning: CD’s, DVD’s, boeken, games, apps, downloads, restaurant, bioscoop, concerten, festivals, culturele activiteiten, sport, hobby’s, uitstapjes, cadeaus.
Vakanties: tickets, transport, brandstof, wegentol, hotel, reisbureau.
Verplichtingen: leningen, alimentatiegeld.
Medische uitgaven: dokter, kiné, verpleging, ziekenhuis, tandarts.

Er zijn ook uitgaven die maar één keer per jaar voorkomen. Die deelt u dan door 12 en vult u per maand in. Het gaat om verzekeringen (auto, brand, huis, diefstal, leven, hospitalisatie), water, ziekenfonds, rijtaksen, abonnementen op kranten en/of tijdschriften, lidmaatschap sport- en/of hobbyclub, persoonsbelasting, onroerende voorheffing, gemeentebelasting, provinciebelasting en renovatie aan het huis.

Inkomsten

Met de inkomsten doet u net hetzelfde. Per maand vult u in hoeveel u hebt ontvangen aan loon-wedde, pensioen, kinderbijslag, werkloosheidsuitkering, invaliditeitsuitkering, ziekte-uitkering, intresten, terugbetaling van medische kosten en giften.

Tips bij het invullen

  • Vul uw huishoudboekje één keer per week in op een vast tijdstip, zodat het routine wordt.
  • Verzamel de rest van de week alle bonnetjes, tickets en betalingsbewijzen op één vaste plaats, zodat u er niet naar moet zoeken.
  • Hoe gedetailleerder u al uw uitgaven invult, hoe leerrijker de oefening.
  • Elke maand is anders. Pas door enkele maanden op rij uw huishoudbudget bij te houden, krijgt u een overzicht en kunt u een onderscheid maken tussen de dure en normale maanden.
  • Maak uw kinderen vertrouwd met het bijhouden van een huishoudboekje. Dat zal hen van pas komen zodra ze op eigen benen staan.

 

Deel dit artikel

Contacteer mij!

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak