Hoe Veilig Is Contactloos Betalen

januari 2023

Hoe (on)veilig is contactloos betalen?

Sneller, makkelijker en hygiënischer. Contactloos betalen heeft veel voordelen. Maar is het ook veilig?

Contactloos betalen is het favoriete betaalmiddel van de Belgen geworden.

Een pincode invoeren wordt langzaamaan verleden tijd en steeds meer winkels bieden de mogelijkheid om contactloos te betalen. Het gaat nu eenmaal sneller, het is makkelijker en je hoeft geen toetsen aan te raken die al ingedrukt werden door duizenden vingers. Alleen: is het ook even veilig?

Het maximale risico op verlies: 150 euro

Dat je geen pincode meer hoeft in te voeren, is tegelijk een voordeel en nadeel. Het voordeel: niemand kan je pincode zien als je er geen hoeft in te toetsen. Het nadeel: als je kaart in de verkeerde handen valt, dan kan de crimineel overal contactloos betalen tot de limiet bereikt is. Pas dan wordt een pincode gevraagd. Hoe hoog (of laag) die limiet is, hangt af van je bank maar ligt nooit boven het wettelijke maximum van 150 euro. In het ergste geval kan de dief dus tot 150 euro shoppen op je kosten.

Veiligheid van smartphones en wearables

Wat dan met smartphones en wearables waarmee je kan betalen? Een smartphone, betaalring, horloge of sleutelhanger werkt volgens hetzelfde principe als een kaart. Komt die in de verkeerde handen terecht, dan zou de crimineel contactloos kunnen betalen tot de limiet bereikt is. Bij grotere bedragen (vanaf 50 euro) moet een smartphone wel ontgrendeld worden om contactloos te kunnen betalen. Bij een wearable zal je boven 50 euro je pincode moeten invoeren in de terminal, net zoals je met een kaart doet.

Risico van digitaal zakkenrollen

Op het internet circuleren soms geruchten en filmpjes over tele-pickpocketing of digitaal zakkenrollen. Ook het Eén-programma Factcheckers weidde er een onderwerp aan. Met digitaal zakkenrollen stelen criminelen geld door een draagbare betaalterminal dicht bij je kaart of smartphone te houden (zo’n 1 à 2 centimeter), vaak verstopt in een broekzak of handtas. De crimineel heeft ook weinig werk om tele-pickpocketing op te zetten: draagbare betaalautomaten kosten minder dan 20 euro en zijn vrij te koop op het internet. Hij hoeft enkel nog de betaalautomaat via bluetooth aan zijn smartphone, en vervolgens aan een bankrekening, te koppelen.

Volgens Febelfin is er echter nog geen enkel voorval gerapporteerd in België. Omdat de draagbare betaalterminal aan een bankrekening is gekoppeld, is het heel makkelijk om de identiteit te achterhalen. Dat maakt de praktijk voor een crimineel risicovol, bovendien is het rendement in verhouding erg klein. Digitaal zakkenrollen lijkt dus meer een fabel dan een feit.

Wat met je persoonlijke gegevens? Ook daarvoor kan je op beide oren slapen. Betaal je contactloos met je kaart, smartphone of wearable, dan zijn ook je persoonlijke gegevens versleuteld en vallen ze niet te kopiëren.

Contactloos betalen uitzetten of aanzetten

Wil je liever niet contactloos betalen, dan kan je deze functie uitzetten. Dat kan doorgaans via de app of het online platform van je bank. Een andere oplossing is om te kijken of je je dagelijkse limiet voor contactloos betalen kan aanpassen.

Extra veilig maak je het als je je bankkaart beschermt met een speciaal hoesje zodat de kaart geen contact kan maken met een betaalterminal. Contactloos betalen werkt met NFC-technologie (“Near Field Communication”). Apparaten die deze technologie ingebouwd hebben, wisselen via golven informatie met elkaar uit. Deze speciale hoesjes zorgen ervoor dat deze signalen niet kunnen doordringen tot aan de kaart. Zo’n hoesjes bestaan ook voor je smartphone.

Tot slot: ben je je kaart kwijt? Blokkeer hem dan meteen in de app of het online platform van je bank. Blokkeren kan ook door te bellen naar Card Stop. Ben je je wearable kwijt? Koppel hem dan meteen los in de app van je bank. Ben je je smartphone kwijt? Laat dan de gekoppelde kaart blokkeren waarmee je contactloos betaalt (via Card Stop of in het online platform van je bank).