hoe-ver-staan-we-van-een-cashloze-maatschappij.jpg

september 2017

Hoe ver staan we van een cashloze maatschappij?

Het ziet er niet naar uit dat binnenkort al onze betalingen met een kaart of een smartphone zullen gebeuren, want Belgen blijken nog steeds graag cash te betalen. Toch komen er steeds meer initiatieven en regelgevingen om naar een cashloze maatschappij te evolueren.

Cash geld blijft het populairste betaalmiddel in ons land. Een recent onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) toont aan dat maar liefst 54 procent van de betalingen in België in contanten gebeuren. Daarmee behoort ons land tot de Europese middenmoot en doen we het nog altijd beter dan Griekenland, Roemenië en Italië waar de betalingen respectievelijk nog voor 95, 93 en 86 procent cash gebeuren.

Zwarte economie

Hoewel de eerste stappen richting een cashloze maatschappij genomen zijn, blijven veel Belgen nog altijd liever cash betalen. Dat heeft ten eerste te maken met de gevolgen van de bankencrisis in 2008. Veel mensen zijn toen hun vertrouwen in de grootbanken verloren. Daarnaast speelt het feit dat er in België nog steeds een relatief grote zwarte economie bestaat.

Contactloos betalen

In vergelijking met Nederland ligt het aantal betalingen met de bankkaart in België veel lager, vooral omdat er in ons land minder gebruiksvriendelijke betaalsystemen zijn om met een smartphone te betalen. In Nederland volstaat het vaak om je smartphone gewoon op de toonbank te leggen, terwijl de meeste mobiele betaalmiddelen in België met QR-codes werken.

België is ondertussen aan een inhaalmanoeuvre bezig. Er bestaan betaalterminals waar je contactloos met smartphone of bankkaart kan betalen, en begin maart is ook Android Pay, het contactloze betaalsysteem van Google, gelanceerd. Elektronische betalingen zitten bovendien in de lift. Op 23 december 2016 sneuvelde het record van elektronische betalingen per dag. Er werden toen 8,5 miljoen transacties uitgevoerd, goed voor 630 miljoen euro aan elektronische betalingen, en een stijging met meer dan 10 procent tegenover 23 december 2015 toen er 7,5 miljoen transacties geteld werden.

Kwestie van tijd

Om de evolutie in de richting van een cashloze maatschappij te ondersteunen, stopt de Europese Centrale Bank in 2018 met de productie en de uitgifte van het 500 eurobiljet. Het is niet alleen het minst gebruikte briefje in de Europese Unie, het is ook voornamelijk in trek bij terroristen en fraudeurs. De ECB raakt echter niet aan de briefjes van 50, 100 en 200 euro.

Overigens is het sinds 2014 verboden om in ons land bedragen boven 3.000 euro in contanten te betalen. Die limiet is er gekomen om fraude tegen te gaan.

Voor handelaren is het sinds juni 2016 veel goedkoper geworden om elektronische betalingen te aanvaarden. Betalingen tot 5 euro zijn 60 procent goedkoper geworden en die tussen 5 en 10 euro 30 procent goedkoper. Een goede zaak voor handelaren, want het voorbije jaar steeg het aantal elektronische betalingen onder de 5 euro met 36 procent. Het is met andere woorden slechts een kwestie van tijd vooraleer cash geld de duimen moet leggen voor de bankkaart en de smartphone.