financieel-voorbereiden-zwangerschap-kost.jpg

augustus 2021

Kind op komst: zo bereid je je financieel voor

Fruitpap die door de lucht vliegt, een luide boer terwijl je op restaurant zit of je autosleutels in de bloempot verstopt? Baby’s en jonge kinderen zijn onvoorspelbaar. Ook het financiële plaatje van een kind is jammer genoeg niet helemaal voorspelbaar. Enkele inzichten en tips ...

Zoveel kost een kind

Een kind kost evenveel als een huis, wordt wel eens beweerd. Maar wat zeggen de cijfers daarover? Volgens de Gezinsbond bedraagt het minimum ‘prijskaartje’ van een kind 152.976 euro. De Gezinsbond gaat uit van een scenario waarbij het ‘kind’ op 25 jaar volledig financieel onafhankelijk is, en houdt geen rekening met kosten voor kinderopvang, onderwijs en uitzonderlijke (medische) kosten.

Een onderzoek van de KULeuven en MyFamily wijst uit dat gezinnen gemiddeld 918 euro per maand aan hun kind (of kinderen) spenderen. Dit bedrag omvat alle rechtstreekse uitgaven: van voeding tot speelgoed, van kledij tot studentenkamer. Als je ervan uitgaat dat een ‘kind’ vanaf 25 jaar helemaal financieel onafhankelijk is, dan komt dat neer op een gemiddeld prijskaartje van 264.384 euro per kind.

De cijfers van de Gezinsbond en KULeuven en MyFamily geven een indicatie. Er zijn natuurlijk nog andere zaken om rekening mee te houden, of in rekening te brengen. Misschien koop je wel een grotere auto eenmaal het gezin is uitgebreid, terwijl je anders wel tevreden was met een stadsauto? Misschien wil je meer tijd doorbrengen met je kind en zeg je een bijbaan op? Of misschien krijg je drie kinderen, waardoor de gemiddelde kost per kind kleiner wordt ...

Kortom, in het ‘voordeligste’ scenario kan je ervan uitgaan dat een kind een klein appartement kost. In een ‘gebalanceerd’ scenario kost een kind een huis, en in het ‘duurste’ scenario kost een kind wellicht een villa (met zwembad).

Vier tips om je financieel voor te bereiden op de komst van je baby

Kijk je spaarreserve na

Met een kind komen niet alleen voorspelbare kosten, maar ook onvoorspelbare kosten. Daarom is het goed om je spaarbuffer te laten aangroeien. Zo krijg je meer financiële veerkracht als je plots voor een onverwachte uitgave staat, of voor een kost die je had onderschat.

Denk daarbij ook aan je gemoedsrust. Geeft een grotere buffer je een gevoel van meer zekerheid nu je extra verantwoordelijkheid draagt? Dan is het goed om je gevoel daarin te volgen. Met een kind in huis is te veel altijd beter dan te weinig.

Bespreek financiële keuzes met je partner

Adopteer je een kind of krijg je een kind met je partner? Dan is het goed om af te stemmen of jullie financiële verwachtingen en plannen op dezelfde golflengte zitten. Zo’n gesprek kan heel wat onbegrip en fricties voorkomen. Enkele zaken die je kan bespreken:

  • Hoe zullen jullie de financiële verantwoordelijkheid voor het kind delen? Als jullie een gezamenlijke rekening hebben, dan kan het evident zijn dat de uitgaven gewoon uit de gezamenlijke pot komen. Maar als jij en je partner gescheiden rekeningen hebben, maken jullie best een plan over hoe jullie de kosten zullen delen. Dit kan een 50-50-verdeling of een andere verdeling zijn, bijvoorbeeld als een van jullie meer verantwoordelijkheid voor de opvang neemt en zijn of haar inkomen kleiner wordt. 
  • Wat gebeurt er als een van jullie besluit deeltijds te werken of (een tijd) thuis te blijven? Jullie kunnen op dit moment van plan zijn om allebei weer te gaan werken, maar misschien veranderen die plannen (noodgedwongen) of kiest een van jullie voor ouderschapsverlof. Jullie becijferen best of het mogelijk is om van één inkomen of met een lager inkomen rond te komen, en welke gevolgen dat heeft voor jullie levensstijl en de manier waarop jullie de uitgaven verdelen. 
  • Als ouders willen jullie het beste voor jullie kind. Voor de ene partner kan dat betekenen dat alle kleertjes en spulletjes nagelnieuw moeten zijn, voor de andere betekent dat deeltijds werken om meer tijd door te brengen met het kind. Luister naar elkaars verwachtingen en bekommernissen: is een tweedehands of derdehands kinderwagen ook oké? Is het oké dat er wat minder loon binnenkomt? ... 
  • Hoe zullen jullie sparen voor later? Het lijkt misschien vroeg om je hier al zorgen over te maken, maar hoe ouder kinderen worden, hoe ‘duurder’ ze ook zullen zijn. Bespreek samen of jullie meteen gaat sparen, hoeveel jullie gaan sparen en hoe dat jullie andere financiële doelen beïnvloedt.

Maak een gezinsbudget op

Door een goed overzicht te hebben op je uitgaven, inkomsten en spaargedrag kan je zien waar er eventuele pijnpunten liggen. Een gezinsbudget bijhouden kan met een huishoudboekje, een app of in een spreadsheet. Dat hoeft geen ingewikkelde boekhouding te zijn. Een eenvoudig overzicht waarin je maandelijks de kosten voor voeding, transport, kleding, plezier, nutskosten (water, stroom, internet, telefoon …), huur/hypotheek en inkomsten noteert, kan al heel wat inzichten opleveren.

Door op basis van dat gezinsbudget regelmatig een projectie voor de komende maanden te maken, kan je tijdig inzien of er bijsturing nodig is. Enerzijds zullen er met een kind in huis extra kosten zijn, anderzijds zullen er ook extra inkomsten zijn zoals het Groeipakket (‘kinderbijslag’ in Brussel en in Wallonië). Vergeet ook niet dat je fiscale voordelen geniet als je een kind ‘ten laste’ hebt: een groter deel van je inkomen wordt niet belast.

Vraag nu al kraamgeld aan

Nog vóór de geboorte of adoptie van je kind, kan je al kraamgeld aanvragen. Dan heb je dat geld alvast op je rekening staan. Het startbedrag ontvang je ten vroegste 2 maanden voor de geschatte geboortedatum of, in geval van een adoptie, op het moment dat het kind deel uitmaakt van het gezin.

  • In Vlaanderen bedraagt het startbedrag (‘kraamgeld’) en adoptiepremie voor elk kind  1.144 euro.
  • In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontvang je voor een eerste kind 1.122 euro, en 510 euro vanaf het tweede kind.
  • Ook in het Waals Gewest kan je voor de geboorte of adoptie een geboortepremie aanvragen, daar ontvang je voor elk kind 1.122 euro kraamgeld.
Lightbulb

Nestuitbreiding in zicht?

Met een spaarrekening van NIBC ben je helemaal voorbereid.