mag-een-handelaar-cash-weigeren.jpg

maart 2015

Mag een handelaar cash weigeren?

In principe mag een handelaar cash niet weigeren, behalve in enkele uitzonderlijke gevallen.

Biljetten en muntstukken, ook wel “baar geld” genoemd, zijn een wettelijk betaalmiddel en een handelaar of schuldeiser mag ze niet zomaar weigeren. Tenzij:

  • uit veiligheidsoverwegingen: de handelaar moet dan duidelijk vermelden welke biljetten hij niet aanvaardt (briefjes van 500 of 200 euro bijvoorbeeld, omdat hij bang is voor namaak);
  •  als het biljet dat u aanbiedt niet in verhouding staat tot het bedrag van uw aankoop. Als u bijvoorbeeld uw krant wil betalen met een biljet van 200 euro;
  •  als een handelaar niet genoeg cash heeft om u geld terug te geven;
  •  als de handelaar vermoedt dat het om een vals biljet gaat.

Cashbetalingen wettelijk beperkt tot 3.000 euro

 In januari 2014 werd het plafond voor cashbetalingen bepaald op 3.000 euro in plaats van 15.000 euro. De reden? Witwassen vermijden. Momenteel wil de staatssecretaris voor Bestrijding van de fiscale fraude, Elke Sleurs, dit plafond terug optrekken tot 7.500 euro. Zij hoopt dat haar wetsontwerp vóór eind 2015 door het parlement zal worden goedgekeurd. 7.500 euro is trouwens ook het maximum dat de Europese Commissie voorstelt voor cashbetalingen binnen de Europese Unie.

Lightbulb

Goed om te weten

Voor cashbetalingen tussen particulieren is er geen plafond, behalve als u een gebouw, koperen kabels of edele metalen koopt.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak