overschakelen-energieleverancier.jpg

januari 2019

Overstappen naar een andere energieleverancier, is dat zinvol?

Door de stijgende prijzen voor elektriciteit loont het meer om verschillende energieleveranciers te vergelijken. Toch blijkt het voor heel wat Belgen voordeliger om net niet over te stappen naar een andere energieleverancier en doen ze er vaak beter aan om te blijven waar ze zijn. Hoe maakt u de juiste keuze?

Bijna een gezin op de vijf maakte in 2017 van de mogelijkheid gebruik om soepel over te stappen naar een andere elektriciteitsleverancier. In Vlaanderen ging het om 19,8% van de gezinnen, in Wallonië om 19,1% en in Brussel om 11,0%.

Particulieren kunnen op elk moment van leverancier veranderen. Een opzegperiode van 1 maand volstaat, ongeacht of ze een contract van bepaalde of onbepaalde duur hebben. Ook maakt het niet uit dat het contract met vaste of variabele prijs is. De leverancier waar ze opstappen, mag daarvoor geen verbrekingsvergoeding aanrekenen.

Vaste jaarlijkse vergoeding als rem om de overstap te maken

Een aantal maatschappijen heeft er niettemin wat op gevonden om het aantal overstappen af te remmen. Zo rekenen ze in hun contracten een vaste vergoeding per leveringsjaar aan. Dit kan pro rata volgens het aantal geleverde maanden, maar ook meteen voor een heel jaar. Wie dan snel overstapt en voor een heel jaar betaalde, is die vaste vergoeding kwijt.

Contract met vaste prijs op dit moment voordeliger

Ook de recente prijsstijgingen zorgen ervoor dat een overstap op dit moment minder voordeel zal opleveren.. Tussen december 2016 en december 2017 was de energiecomponent in de totale elektriciteitsprijs voor huishoudelijke afnemers in België al met ongeveer 12% gestegen. Het uitvallen van de capaciteit van een aantal kerncentrales in België heeft nog meer druk op de prijs gezet. Wie een contract heeft met een vaste prijs voor een aantal maanden of jaren kan genieten van lagere tarieven en heeft er doorgaans dan ook weinig baat bij om nu naar een andere maatschappij over te stappen.

Groepsaankoop

Wie van plan is om deel te nemen aan een groepsaankoop om het onderste uit de kan te halen, blijft best waakzaam. Een onderzoek van de gespecialiseerde website mijnenergie.be leert dat in een aantal gevallen een individueel contract nog goedkoper is. Dat laat bijvoorbeeld toe om aparte leveranciers te kiezen voor gas en elektriciteit, terwijl die bij een groepsaankoop vaak gebundeld worden. Bovendien geven een aantal maatschappijen nieuwe klanten soms een welkomstkorting, die u misloopt als u voor een groepsaankoop kiest.

Vergelijk zelf met de CREG-scan

Wil u kijken hoe concurrentieel uw contract is, dan kunt u steeds een CREG-energiescan doen op de website van de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas. Daar zal u zien welke formule voor u momenteel het meest aangewezen is.

Dat vergelijken is nu vooral nuttig voor wie in al die jaren nog niet is overgestapt naar een nieuwe leverancier en dus nog een ‘historisch’ contract heeft. Vaak is dat nog minder gunstig dan de nieuwe overeenkomsten. Nog zowat 30 procent van de gezinnen zou zo’n ‘slapend’ contract hebben.