slim-winkelen-supermarkt.jpg

februari 2018

Slim winkelen in de supermarkt

Duurzaamheid raakt ons allemaal. Bewuster kopen helpt niet tegen verspilling, ook onze portemonnee geniet mee. Een aantal handige richtlijnen die u helpen geld uit te sparen tijdens het winkelen.

Overkomt het u ook, dat u na het winkelen in de supermarkt altijd met meer in uw winkelkar naar buiten rijdt dan dat u eigenlijk van plan was? De belangrijkste richtlijn is natuurlijk op voorhand een duidelijke boodschappenlijst te maken en daar niet van af te wijken. Maar wat kan u verder nog doen om gewapend te zijn tegen alle verleidingen die u in de supermarkt kan tegenkomen? Een aantal tips.

Altijd vergelijken

Is het u ook al opgevallen dat courante zaken zoals melk, brood of eieren meestal verder uit elkaar liggen dan nodig? Ze zorgen ervoor dat u verplicht bent om door de hele supermarkt te lopen. Laat u onderweg niet afleiden door producten die in de kijker staan, ook al zijn ze in de aanbieding. Als het niet op uw lijstje staat, dan heeft u dat op dat moment ook niet nodig.

De opstelling van de producten in de rekken gebeurt niet zomaar. De dure producten of producten met de hoogste marge worden op ooghoogte geplaatst, zodat u zelf een beetje zoeken om het goedkoopste alternatief te vinden. U kan dus best altijd vergelijken. Niet zozeer op de prijs van het product dan wel op de prijs per gewicht of per hoeveelheid (per liter of kilogram). Het is ook aan te raden om te controleren of de prijs van het product overeenkomt met de prijs op het etiket. En op de inhoud te letten in plaats van het formaat van de verpakking.

Volle maag

Winkelen met een lege maag is klassieke val. Het ruikt vaak al naar eten wanneer u een winkel binnenwandelt. Ga dus zeker niet winkelen met een lege maag, want uw zintuigen laten u gemakkelijk in de luren leggen om dingen te kopen waar u eigenlijk geen nood aan heeft.

Aanbiedingen

Zijn al die aanbiedingen zoals één gratis bij aankoop van twee of drie wel echt de moeite? Dat hangt er van af. Het klopt natuurlijk dat het derde of vierde artikel de prijs aanzienlijk doet dalen. Maar heeft u dat extra artikel wel nodig? Want in totaal zal u meer geld uitgeven dan indien u maar één artikel koopt. Doe het dus alleen als u zeker weet dat u die allemaal nodig heeft en dat uw portemonnee het aankan.

Kortingsbonnen

Kortingsbonnen zijn uiteraard interessant. Maar ook hier is het best om eerst op te lijsten wat u nodig heeft en pas daarna te checken of u een kortingsbon heeft voor één van de producten die op uw lijstje staan.

Vermijd impulsaankopen

Let vooral op met producten die uitgestald staan aan de kassa. Die worden vaak zeer verleidelijk voorgesteld en werken op uw impulsieve koopneiging. Ze zorgen er vooral voor dat u uiteindelijk meer uitgeeft dan u wou. Als ze niet op uw boodschappenlijstje staan, koop ze dan niet.