Creatieve Manieren Om Slim Te Sparen

februari 2023

Sparen is kinderspel: 9 manieren om op een leuke manier te sparen

Sparen hoeft niet saai te zijn te zijn. Er zijn ook leuke manieren om geld te sparen door er bijvoorbeeld een spel of challenge aan te koppelen. Een aantal ideeën.

Maak een spaarthermometer

Spaar je voor een gezinsactiviteit of -aankoop? Dan is het leuk om ook de kinderen bij het sparen te betrekken. Alleen is het voor hen niet evident om de evolutie op je spaarrekening op de voet te volgen. Een visueel hulpmiddel, zoals een spaarthermometer, helpt om de vorderingen te tonen. Als jullie geld op de spaarrekening plaatsen, wordt de thermometer ingekleurd (bijvoorbeeld een keer per week). Dit geeft iedereen een beeld van hoe dicht jullie doel in zicht is.

Teken een thermometer op een groot blad en hang die op een plaats waar iedereen hem goed kan zien, bijvoorbeeld op de koelkast of in de woonkamer. Schrijf boven de thermometer het spaardoel dat jullie willen bereiken. Voor de volwassenen kan dat het bedrag zijn (bijvoorbeeld 2.000 euro), maar voor de kinderen spreekt een foto of tekening meer aan (bijvoorbeeld een foto van een speeltoestel voor in de tuin). Verdeel de thermometer vervolgens in schijfjes van 100 of 200 euro.

Voor kinderen is zo’n spaarthermometer een leuke kennismaking met sparen. Ze leren enerzijds dat het niet altijd lukt om iets te willen en het meteen te kopen, anderzijds leren ze dat altijd een beetje opzij zetten veel mogelijk maakt. Is het doel behaald? Dan is het feest: je kan dan met het gezin naar de winkel om dat speeltoestel te kopen. Je hoeft trouwens geen grote aankoop te koppelen aan zo’n spaarthermometer. Met een avondje film met popcorn op de bank krijg je de kinderen ook vast warm om mee te sparen.

Spaar je briefjes van 5 euro

Hoewel we steeds minder cash op zak hebben, kan betalen met munten en briefjes je helpen bewuster geld uit te geven. En dus te sparen. Als je cash betaalt, dan voel je het geld daadwerkelijk door je handen gaan: cash betalen doet daarom 'meer pijn' dan digitaal betalen.

Om ook je spaargeld extra op te krikken, kan je wanneer je cash betaalt en wisselgeld krijgt, elk briefje van 5 euro of elke munt van 1 of 2 euro uit je portefeuille halen en apart bewaren (in een pot, envelop, …). Na enkele maanden heb je vast een aardig bedrag bijeen verzameld. Laat het geld natuurlijk niet in de pot zitten, maar zet het regelmatig (iedere maand of week) op je spaarrekening. Daar staat het veilig, en levert het ook wat op.

In plaats van een spaarpot kan je (met de kinderen) ook een geldslinger maken. Je hangt een draadje op, bijvoorbeeld in de slaapkamer, en maakt elk gespaard briefje of elk stuk van 2 euro met een wasknijper aan de draad vast. Is de slinger vol? Zet het geld op een spaarrekening en start eventueel de challenge opnieuw.

Doe de 50-enveloppen-spaarchallenge

Dit is een loterijspel waarbij je nooit verliest, en elke keer wint. Verzamel 50 enveloppen en schrijf op elke envelop een getal van 1 tot 50. Schud de enveloppen en stop ze in een zak of mand. Trek de volgende 50 dagen elke dag een envelop uit de zak. Het nummer op de envelop die je eruit trekt, vertelt hoeveel geld je erin moet stoppen. Als je bijvoorbeeld het getal 14 trekt, stop je 14 euro in die envelop.

Na 50 dagen kan je dan 1.275 euro op je spaarrekening plaatsen. Een echte win-win dus. De enveloppen kan je natuurlijk ook vervangen door kleine briefjes waarop je de getallen schrijft. Het geld bewaar je dan in een spaarpot of steek je in 1 grote envelop. Je kan natuurlijk het geld ook meteen naar je spaarrekening overschrijven.

Start een 52-weken-spaarchallenge

Vind je 50 dagen op rij een te grote uitdaging? Dan kan je het iets langzamer aandoen met een 52-weken-challenge. Het concept is vrij simpel: in week 1 spaar je 1 euro, in week 2 wordt dat 2 euro, enzovoort. Zo heb je na 52 weken 1.378 euro gespaard.

Je kan natuurlijk ook achterstevoren beginnen, en in de eerste week 52 euro sparen. Onderweg kan je dan nog altijd kiezen om je spaarambities verder aan te scherpen, waardoor je het jaar misschien met een veelvoud van 1.378 euro eindigt. Uiteraard kan je ook voor nog andere varianten gaan, zoals elke dag of elke week een vast bedrag sparen.

Scoor punten voor je portemonnee en het klimaat

Dit is een variant op de spaarthermometer, maar dan met een groen tintje. Geef uzelf punten als je iets goed doet voor het klimaat: een punt als je bijvoorbeeld de waterkraan dichtdraait terwijl je je handen inzeept of met restjes kookt in plaats van ze weg te gooien, drie punten als je de auto laat staan voor een korte afstand of iets tweedehands koopt, vijf punten als je de was niet met de droogkast droogt of als je shopt in een verpakkingsvrije winkel, ...

Spreek af hoeveel geld je opzij zet voor elk behaald punt en welke groene traktatie je koppelt aan een ‘volle’ thermometer of wanneer de teller bijvoorbeeld 100 of 250 punten aantikt. Je kan bijvoorbeeld sparen voor (een deel van de kosten van) een elektrische bakfiets. Zorg in ieder geval wel dat je meer spaart dan de traktatie je kost. Zo heb je ook wat achter de hand voor leuke extra’s, zoals bijvoorbeeld een beschermhoes, fietsslot of kinderstoelen.

Op zoek naar inspiratie om punten te scoren? Met deze tips om energie te besparen kom je vast al een heel eind ver.

Maak een straf-spaarpot

Neuspeuteren, in het rond hoesten, vloeken, ... Een strafpot kan een interessante manier zijn om van een slechte gewoonte af te geraken en een goede spaargewoonte aan te leren. Stel op voorhand een aantal regels op die niet mogen overtreden worden. Wordt iemand ‘betrapt’? Dan steekt de 'overtreder' een euro (of een ander afgesproken bedrag) in de pot.

Jonge kinderen bij dit spel betrekken? In plaats van een muntje in de pot te doen, kan je hen bijvoorbeeld een klusje laten uitvoeren, zoals de vaatwasmachine uitruimen, de tafel dekken of de huisdieren een week lang eten geven. Je kan dan in hun plaats een munt in de strafpot steken. Of je kan de (oudere) kinderen ook een budget geven om mee te doen aan de challenge. Wat ze overhouden, mogen ze houden.

Wat er uiteindelijk in de pot zit, wordt gespaard. Daar kan je bijvoorbeeld op het einde van het jaar iets leuks mee doen, of aan een goed doel schenken. Of je laat het op je spaarrekening staan voor een grotere beloning, door het spel opnieuw te spelen – met nieuwe regels – om zo het geld op je spaarrekening te laten aangroeien. Want dat is meteen de keerzijde van dit spel: hoe beter iedereen de regels volgt, hoe minder snel de spaarpot gevuld zal zijn.

Speel het spaar-kaartspel

Dit is een variant op de enveloppen-challenge. Je neemt een kaartspel en bepaalt voor elke kaart een waarde (een 3 is bijvoorbeeld 3 euro, een boer is 20 euro). Elk weekend pik je er eentje uit om te zien hoeveel je de komende week extra zal sparen.

Als er ook jokers in het kaartspel zitten, dan kan je een bijkomend spelelement toevoegen. Bijvoorbeeld het bedrag dat je de jongste week spaarde, maal drie (u moet bijvoorbeeld 9 euro sparen als je vorige week een 3 trok, of 60 euro als je dan een boer had getrokken).

Je kan aan het spel ook verschillende spaardoelen koppelen: rood voor het ene doel (bijvoorbeeld sparen voor een etentje) en zwart voor het andere (bijvoorbeeld sparen voor lange termijn).

Tover kortingen om in spaargeld

Een jas in de solden gekocht voor 79 euro in plaats van 179 euro? Naar de supermarkt geweest en 6 euro korting gescoord op je kassaticket? Steek deze kortingen dan niet automatisch op zak, maar zet telkens het bedrag dat je uitspaarde opzij. De korting van 100 euro op de jas gaat dan gewoon netjes op de spaarrekening, samen met alle kortingen die doorheen de weken en maanden verzilvert. Zo bouw je niet alleen een aardige spaarreserve op, maar leer je ook bewuster kopen omdat je eigenlijk 'de volle pot blijft betalen'.

Denk ook verder dan de reguliere ‘korting’. Heb je bij de bakker een volle spaarkaart ingeruild voor een gratis brood? Of wist je op een tweedehands website nog 20 euro af te pingen op een PlayStation console? Ook dat zijn leuke voordelen die je kan sparen op je spaarrekening.

Bespaar slim door andere gewoontes aan te nemen

Er zijn tal van manieren om kleine veranderingen aan te brengen in je dagelijkse gewoontes die – als je ze ook koppelt aan een spaarchallenge – op termijn een grote impact kunnen hebben op je spaarboekje. Een aantal voorbeelden:

  • Wil je stoppen met roken? Het bedrag dat je niet meer uitgeeft aan sigaretten, kan je sparen op een spaarrekening. Roken kan erg duur zijn, dus dit voornemen kan snel een mooie bonus op je spaarrekening opleveren.
  • In plaats van flessenwater te kopen, kan je kraanwater drinken uit een herbruikbare fles. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu omdat het geen afval genereert. Het geld dat je anders aan flessenwater uitgeeft, kan je sparen. Je kan daarvoor je kassatickets raadplegen, of een algemene inschatting maken door de prijs van een fles van 1,5 liter water te vermenigvuldigen met 365 (dagen).
  • Neem je ontbijt/koffie mee van thuis in plaats van in het station verleid te worden door een meeneemkoffie of croissant. Dit kan je geld besparen en je kan er zeker van zijn dat je een kop koffie hebt die naar je eigen smaak is bereid, of je van een voedzamer ontbijt kan genieten. Stel dat je elke week zo’n 5 euro spaart (in plaats van het uit te geven), dan heb je na een jaar 260 euro gespaard.

Door deze kleine veranderingen te maken, hoef je je leven niet helemaal op zijn kop te zetten, maar kan je wel besparingen realiseren die op termijn een grote impact kunnen hebben op je financiële situatie. En met de juiste spaarrekening ben je helemaal goed vertrokken.