uw-portemonnee-in-2018-deel-4.jpg

mei 2018

Uw portemonnee in 2018 - deel 4

Sinds 1 januari 2018 gelden een aantal nieuwe maatregelen met een rechtstreekse impact op uw portemonnee. Daarnaast hebben ook een aantal bedrijven hun prijspolitiek aangepast, wat gevolgen kan hebben voor uw uitgaven. Hierbij deel 4 over uw uitgaven.

Hoger honorarium voor artsen

Naast de uitgaven die u recht geven op een belastingvermindering, zijn er ook enkele maatregelen op 1 januari 2018 ingegaan die betrekking hebben op uw uitgaven. Zo is het honorarium van een huisarts of specialist 1,68 procent duurder geworden. Toch wordt de raadpleging voor de patiënt niet duurder, omdat het remgeld, het deel dat de patiënt uit eigen zak betaalt, niet stijgt. Het ziekenfonds betaalt het verschil.

Bier drie procent duurder

Sommige nieuwe maatregelen hebben ook een negatief effect op uw portemonnee. Zo heeft bierbrouwer AB Inbev op 1 januari de prijs van zijn bieren gemiddeld met 3,04 procent opgetrokken. De prijsverhoging geldt voor het hele assortiment, zoals onder meer Jupiler, Stella Artois en Leffe. Voor de horeca-uitbaters komt er 3,12 procent bij en voor de winkelketens 2,83 procent.

Aangezien AB Inbev in België een absoluut dominante positie op de biermarkt inneemt van 50 à 60 procent, kan het zijn prijzen opleggen. De kans bestaat dat de andere Belgische brouwers het voorbeeld van AB Inbev zullen volgen.

Verhoging van de accijnzen op gesuikerde dranken

De accijnzen op frisdranken met toegevoegde suikers zijn sinds 1 januari gestegen van 6,81 euro naar 11,92 euro per hectoliter. Per liter betekent dat een verschil van 5,11 cent. Dat komt er dus op neer dat een blikje frisdrank van 33 cl ongeveer 2 cent meer kost, btw inbegrepen. Voor een flesje van 25 cl bedraagt de stijging 1 cent en voor een fles van 1,5 liter is dat 8 cent. Gearomatiseerd water zonder toegevoegde suikers valt niet onder de maatregel.

Tariefverhogingen bij Proximus

Operator Proximus heeft een aantal van zijn tarieven opgetrokken. Deze verhogingen van 1 tot 4 euro per maand hebben hoofdzakelijk betrekking op mobiele tarieven die buiten een abonnement vallen, vaste oproepen overdag (op weekdagen), de huur van een tweede of een derde tv-decoder en een aantal pack- en niet-pack aanbiedingen. De maandelijkse huurkosten voor een tweede decoder van Proximus TV gaan bijvoorbeeld van 5 naar 6 euro, terwijl de prijs per maand van de Comfort-internetverbinding, die eind 2017 nog 40,05 euro was,nu 42,95 euro bedraagt. Volgens het bedrijf zijn deze verhogingen het gevolg van de investeringen die werden gedaan om de infrastructuur te verbeteren.