basisrente-getrouwheidspremie-uitbetaling.jpg

maart 2023

Wanneer krijg je de rente van je spaarrekening uitbetaald?

Geld op een spaarrekening brengt rente op. Maar wanneer je die rente precies krijgt, hangt af van het soort rekening. Een overzicht.

Dit moet je vooraf weten

Op de meeste spaarrekeningen krijg je rente voor het geld dat je spaart. Niet op elke spaarrekening gebeurt dat op dezelfde manier.

Bij een gereglementeerde spaarrekening - zeg maar het klassieke spaarboekje dat een minimumrente garandeert - zijn er namelijk twee rentevoeten: een basisrente en een getrouwheidspremie. Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening (zonder wettelijke minimumrente) is er doorgaans maar één rentevoet.

Hoewel het afhangt van welke spaarrekening je koos en van de bank, wordt de rente meestal jaarlijks uitgekeerd. Er zijn echter banken - zoals NIBC - die (een deel van) de rente op bepaalde spaarproducten om de drie maanden of zelfs maandelijks uitkeren.

Wanneer krijg je rente uitbetaald op een gereglementeerde spaarrekening?

Bij een gereglementeerde spaarrekening krijg je zowel een basisrente als een getrouwheidspremie. De basisrente wordt één keer per jaar uitbetaald, op 1 januari. Sluit je jouw spaarrekening in de loop van het jaar? Dan krijg je op dat moment de reeds verworven basisrente uitgekeerd. De basisrente krijg je namelijk voor elke dag dat je spaargeld op de rekening stond.

In tegenstelling tot de basispremie krijg je de getrouwheidspremie pas voor elk bedrag dat minstens 12 maanden onafgebroken op je spaarrekening blijft staat. Sinds oktober 2013 wordt de verworven getrouwheidspremie uitbetaald op de eerste dag van het kwartaal dat volgt op de datum van verwerving: op 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Dat is wettelijk vastgelegd.

Wanneer krijg je rente uitbetaald op een niet-gereglementeerde spaarrekening?

Bij een niet-gereglementeerde spaarrekening is er doorgaans maar één rente. De bank bepaalt wanneer die rente wordt uitbetaald, want er zijn geen wettelijke vereisten. Maar dat moet uiteraard vooraf voldoende duidelijk zijn voor wie intekent op zo’n spaarrekening.

Bij de Flex rekening van NIBC krijg je de rente bijvoorbeeld vier keer per jaar uitbetaald: op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Bij de Termijnrekening van NIBC kan je zelf kiezen wanneer je de rente uitbetaald krijgt: maandelijks of jaarlijks (behalve bij een looptijd van 3, 6 of 9 maanden: dan krijg je de rente op de eindvervaldag).

Geld bijstorten of afhalen van een spaarrekening? Timing telt!

Een storting vlak vóór een nieuw kwartaal garandeert een iets snellere uitbetaling van de getrouwheidspremie. Dit geldt niet alleen voor gereglementeerde spaarrekeningen, maar bijvoorbeeld ook voor de niet-gereglementeerde NIBC Flex rekening.

Wil je geld overschrijven van een spaarrekening van een andere bank? Kijk dan eerst na of je je getrouwheidspremies al hebt ontvangen bij die bank. De getrouwheidspremie is een rente die loopt over een langere periode. Haal je het geld vroeger dan 12 maanden na het storten af? Dan verlies je de volledige getrouwheidspremie voor die bepaalde schijf. Hierdoor is een rekening met een hogere getrouwheidspremie ideaal voor geld dat je langere tijd kan missen.

Lightbulb

Zin om (extra) te sparen?

NIBC is een 100% online spaarbank. Onze spaarrekeningen zijn volledig gratis, en helemaal veilig. Je vindt bij ons altijd wel een spaarplan volledig op jouw maat.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak