Getrouwheidspremie

De rentevoet van alle gereglementeerde spaarrekeningen in Belgiƫ bestaat uit twee elementen, een basisrente en een getrouwheidspremie. De getrouwheidspremie is de rente die u verwerft op geld dat u gedurende een jaar onaangeroerd op uw spaarrekening laat staan. Dit in tegenstelling dus tot een basisrente, waar de rente per dag wordt berekend. Op het moment van storting klikt de dan geldende getrouwheidspremie vast. Zo weet u zeker welke interest u 1 jaar later kan verwachten. Na 1 jaar verwerft u de getrouwheidspremie en begint er een nieuwe getrouwheidsperiode te lopen aan de dan geldende rentevoet.

Vanaf 1 oktober 2013 wordt de getrouwheidspremie niet meer jaarlijks, maar per kwartaal uitbetaald. U moet dus niet langer wachten tot het einde van het jaar. De reeds verworven getrouwheidspremie wordt op uw rekening gestort op de eerste dag na het kwartaal waarin die premie verworven is, i.e. op 1 januari, op 1 april, op 1 juli en op 1 oktober. Voor de uitbetaling van de basisrente verandert er niets, deze gebeurt elk jaar op 1 januari.

Als u bijvoorbeeld 100 euro stort op 1 maart 2013, ontvangt u bij uw eerste eindejaarsafrekening op 1 januari 2014 enkel de basisrente voor het aantal dagen dat het geld op de rekening stond. Op 1 maart 2014 wordt de getrouwheidspremie dan ook verworven op de 100 euro die er dan 12 maanden staat. Er begint dan een nieuwe getrouwheidspremie te lopen, met een nieuwe periode van 12 maanden. Op 1 april 2014 krijgt u de verworven getrouwheidspremie bijgeschreven op uw rekening.

Contacteer mij!

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak