vakantiedagen-opsparen.jpg

oktober 2015

Vakantiedagen opsparen, binnenkort in België?

Wat nu al in Frankrijk mogelijk is, kan binnenkort misschien ook in België. Toch als het van minister van Werk Kris Peeters afhangt. Maar hoe zal dat precies in zijn werk gaan, vakantiedagen opsparen?

Kris Peeters kondigde het aan op 28 oktober: hij wil Belgische werknemers de kans geven om extralegale vakantiedagen op te sparen en pas later op te nemen. Het betreft dus vakantiedagen die een werkgever aan zijn medewerkers toekent als een extra voordeel bovenop hun wettelijke vakantie.

Concreet betekent dit dat een werknemer tijdens een drukke periode meer werkt en later, als het kalmer wordt, wat extra vakantie opneemt. Hij kan de extralegale dagen ook gemakkelijk meenemen naar een volgend jaar, want ze zouden onbeperkt geldig blijven. Dit betekent bijvoorbeeld, dat iemand die jaarlijks vijf dagen extra vakantie krijgt en die vier jaar opspaart, vervolgens een hele maand vakantie ineens kan nemen. Maar de vakantiedagen blijven opsparen tot aan het einde van de loopbaan en dan vroeger met pensioen gaan, zou niet mogen.

Op dit ogenblik zijn er nog geen concrete maatregelen in die zin. Het plan moet nog worden besproken met de sociale partners. Tegen de zomer van 2016 zou er duidelijkheid moeten komen.

Frankrijk als voorloper

Een min of meer gelijkaardig systeem bestaat al sinds vorig jaar in Frankrijk. Werknemers leggen er een soort “tijdspaarrekening” aan. In ruil voor vakantie- of rustdagen die ze niet opnemen, mogen ze die betaalde extra dagen opsparen en overhevelen naar een volgend jaar of kiezen voor een onmiddellijke of uitgestelde uitbetaling. 

Sinds kort mogen werknemers in Frankrijk hun tijdspaarrekening ook gebruiken om meer tijd vrij te maken voor hun gezin of voor kinderopvang. Als hun werkgever ermee instemt, mogen ze ook tot 50% van de opgespaarde dagen en uren omzetten in bonnen voor huishoudhulp, die vrij goed overeenstemmen met onze dienstencheques. Tot 30 september 2016 wordt het systeem bij onze zuiderburen getest. De overheid wil de werknemers op die manier helpen om gezin en werk beter met elkaar te verzoenen.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak