Bankrekeningen Controleren

april 2024

Waarom je je bankrekeningen best regelmatig controleert

Check jij vaak je banksaldo? Dan heb je de beste manier gevonden om te vermijden dat je onbewust in het rood gaat en hoge rentekosten betaalt. Maar er zijn nog andere redenen waarom je er goed aan doet om je bankrekeningen regelmatig(er) te controleren.

Een goed zicht hebben op je inkomsten en uitgaven: dat is nog steeds een van de pijlers van een gezond financieel beheer. Nu we (grotendeels) digitaal bankieren, is dat allemaal een pak eenvoudiger geworden. Via je online bankomgeving of de app van je bank is het veel overzichtelijker om te zien wat er precies binnenkomt en buitengaat en waaraan je je geld uitgeeft.

Maar regelmatig je bankrekening checken doe je best niet alleen om te kijken of je inkomsten en uitgaven in balans blijven. Er zijn ook nog andere redenen om dat te doen:

  • In een tijdperk waarin online bankieren steeds gebruikelijker wordt, neemt het risico op fraude toe. Door je bankrekeningen regelmatig te controleren, kan je ongebruikelijke of verdachte transacties identificeren en misschien erger voorkomen door sneller in te grijpen.

  • Een streamingdienst hier, een fitnesspas daar, een reisverzekering ginds. Het is makkelijk om uit het oog te verliezen welke maandelijkse abonnementen of automatische betalingen er lopen. Kijk je regelmatig je rekeningen na, dan kan je veel sneller onnodige uitgaven spotten en stopzetten.

  • Je kan voorkomen dat je in het rood gaat en daarmee kosten vermijden. In België staat een aanzienlijk deel van de zichtrekeningen – al of niet bewust – in het rood. Eind december 2022 stonden 5,8 procent van de rekeningen in de min, blijkt uit cijfers van de bankenfederatie Febelfin. Daarop betaal je vaak een stevige rente (meer dan 10%!).

  • Voor geldopnames of het ontvangen van papieren afschriften betaal je soms een meerkost. Controleer je jouw rekeningactiviteiten, dan kan je deze – anders verborgen – kosten herkennen wanneer ze op je rekening komen.

  • Je krijgt een dieper begrip van en een gezondere relatie met geld als je regelmatig de stand van je rekeningen overloopt. Dat maakt je sterker om verantwoordelijke en doelgerichte geldkeuzes te maken. Door je transacties in de loop van de tijd te volgen, ontdek je misschien patronen en trends in je uitgaven. Dit kan je helpen om betere financiële beslissingen te nemen, zoals je budget aanpassen of je prioriteiten herzien.

  • Met een creditcard of bankpas kan je makkelijk onbewust te veel uitgeven, online of in de winkel. Je transacties en rekeningen regelmatig checken helpt je om je uitgaven beter in lijn te houden met je inkomsten.

  • Ook banken kunnen fouten maken. Door regelmatig je transacties te controleren, kan je fouten sneller identificeren en corrigeren, waardoor je mogelijke ongemakken of financiële verliezen voorkomt.

  • Door je bankrekeningen – en de opgeleverde interesten – in de gaten te houden word je ook geprikkeld om af en toe stil te staan bij de keuze van je rekening. Als je opbrengst keer op keer mager blijkt, kan het een goed idee zijn om een rekening met een betere spaarrente of gunstigere voorwaarden te vinden.

  • Regelmatig controleren helpt om je financiële doelen op te volgen, zoals de grote aankoop waarvoor je spaart of hoeveel je al afbetaalde voor je lening.

  • Weten dat je financiën in orde zijn, geeft gemoedsrust. Dit leidt tot minder financiële stress en draagt bij aan je algemene welzijn.

Hoe vaak controleer je je bankrekeningen best?

Op een zichtrekening stort je je inkomsten, neem je geld op, betaal je rekeningen en ontvang je betalingen. Je wil die rekening dus best vaak controleren omdat er veel op gebeurt. Een of twee keer per week is meestal voldoende, hoewel je misschien vaker wil controleren als je dat meer gemoedsrust geeft. Neig je het te vergeten? Zet dan reminders in je agenda, of gebruik een ander geheugensteuntje.

Het geld op je spaarrekening heb je in regel niet nodig op kortere termijn. In plaats daarvan heb je het opzij gezet om rente te verdienen. Hoewel er op je spaarrekening meestal veel minder transacties zijn dan op je zichtrekening, is het belangrijk om je spaarsaldo en de opbrengst op te volgen. Het is ook belangrijk om te controleren op eventuele fraude. Een wekelijkse check is een goed gemiddelde. Heb je verschillende bankrekeningen? Vergeet ze dan niet allemaal te controleren.

Te weinig of niet controleren is niet goed, maar te veel ook niet. Het mag geen obsessie worden. Mensen die elke dag of verschillende keren per dag hun bankrekening controleren, lopen het risico er een obsessieve gewoonte van te maken. Dit kan leiden tot onnodige stress en angst. Het is belangrijk om een evenwicht te vinden tussen geïnformeerd blijven en het laten overheersen van je leven door financiële zorgen.

Te veel geld op je zichtrekening? Zet het meteen aan het werk.
Begin direct rente te verdienen met een spaarrekening