Dit weekend werken we aan onze bankomgeving. Inloggen is daarom niet mogelijk tussen vrijdagavond 23u en zaterdagmiddag 14u.

SEPA.jpg

juni 2016

Binnen welke termijn wordt een overschrijving uitgevoerd?

Een overschrijving gebeurt niet onmiddellijk. Waarom niet?

Eerst en vooral dient de bank uw overschrijving te boeken in haar systeem. Banken hanteren hiervoor een cut off time, dat is het tijdstip waarop de overschrijvingen voor die dag afgesloten worden. Hebt u uw overschrijving voor dit bepaald uur gedaan, dan wordt die de dag zelf geboekt. Voerde u deze erna uit, op een feestdag of in het weekend, dan boekt uw bank ze de volgende bankwerkdag. Banken kunnen een verschillende cut off time hanteren. Welke deze is, vindt u op de website van de bank of in de algemene voorwaarden.

De boeking door uw bank is maar de eerste stap. Het geld moet ook nog effectief van de ene naar de andere rekening verplaatst worden, dat is de uitvoering. Gaat het om een overschrijving tussen rekeningen van dezelfde bank, dan gebeurt dat bijna altijd dezelfde dag. Overschrijvingen tussen Belgische banken vragen meestal één bankwerkdag na de boeking.

Wat met het buitenland?

Alle overschrijvingen in euro worden in meer dan dertig landen geregeld door het SEPA-systeem. Dat is in feite één grote betaalzone die ervoor zorgt dat alles vlot verloopt volgens dezelfde regels voor iedereen. Praktisch gezien gaat het om de Europese landen, met inbegrip van landen die niet in de Eurozone zitten (bv Zweden) en zelfs niet tot de Europese Unie behoren (bv Zwitserland, Noorwegen...). Liggen de twee banken in de SEPA-zone, dan bedraagt de uitvoeringstermijn ook maar één bankwerkdag.

Het is een ander verhaal als een van de banken buiten de SEPA-zone ligt of als de overschrijving in een andere munteenheid dan euro gebeurt. De uitvoeringstermijn hangt dan van heel wat verschillende factoren af, waardoor het niet mogelijk is om een algemene termijn te bepalen.